top of page

Vajinismus Nedir? Nedenleri Nelerdir? Çözümü İçin Neler Yapılabilir?


Herkese merhaba bu günkü konumuz vajinismus. Peki Vajinismus Nedir?


Vajinismus; vajina girişindeki kasların kasılması sonucu, cinsel birleşme girişiminin olanaksız hale geldiği ya da birleşme olsa dahi son derece ağrılı olduğu bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus yaşayan kadınların çoğu cinsel birleşme ile ilgili korkularını azaltmak için bir çok yola başvururlar. Bunlardan bir kaçını sayacak olsak alkol veya sakinleştirici ilaç kullanmak örnek olarak gösterilebilir. Fakat bu yöntemlerin cinsel birleşme açısından maalesef bir yararı olmamaktadır. Vajinismusun çözümü ise uzman kişilerle; kimdir bu kişiler cinsel terapistler uzman psikologlar psikiyatristler gibi bu konuda bilgi ve deneyimi olan uzman kişiler tarafından sağlanmaktadır. Gelelim Vajinismusun Belirtilerine


Bir kadın vajinismus olup olmadığını nasıl anlayabilir?

  • Kadının Cinsel birleşme sırasında nefes alamama ve genel kas spazmları yaşaması

  • Tampon yerleştirilirken veya jinekolojik muayene sırasında ağrı yaşaması...

  • Penetrasyon yani erkek cinsel organı ile kadın cinsel organının birleşmesi sırasında zorlanma...

  • Disparoni yani cinsel ilişkide birleşme yani penetrasyon sırasında vajina girişinde ya da kasık bölgesinde ağrı, acı, batma veya sancı hissedilmesi ile kendisini gösteren patolojik (normal dışı) bir durumdur. Ya da cinsel ilişki sırasında ağrı...

  • Kadının yaşadığı ağrı ya da diğer belirtilerden dolayı cinsel isteksizlik yaşaması ya da cinsel birleşmeden kaçınması başlıca vajinismusun belirtileri arasında gösterilebilir.


Bir diğer önemli faktör de vajimusmusun nedenleridir.

Vajinismus şikayetiyle başvuran çiftlerin çoğunun cinsel bilgilerinde eksiklikler bulunmaktadır.

Şöyle ki Vajinismus yaşayan kadınlar cinsel birleşme ve cinsellikle ilgili olumsuz beklentiler nedeniyle cinsel uyaranlara karşı “yanlış” tepkiler vermeyi öğrenmişlerdir. Biz bunlara cinsel mitler adını vermekteyiz.


Peki nedir bu cinsel mitler?

Örneğin “Kızlık zarının yırtılması çok acı verir. Bu acı günlerce devam eder. İlk günlerde yürümek, hareket etmek hatta oturmak bile insanın canının yanmasına yol açar.” Gibi gerçeği yansıtmayan düşünceler cinsel mitlere örnektir. Bir diğeri Vajina çok küçük ve dardır; içine bir şey alamaz. Cinsel birleşme çok acı verir, Çok şiddetli kanamalar olur, mitlere örnektir. Bir diğer etken ise evlilik kadın açısından zorla yapılmışsa yani eşini yeterince sevmiyorsa birlikte olmak istemiyorsa bu da vajinismusu tetikleyen bir etken olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bir diğer neden geçmişte yaşanan taciz yada tecavüz gibi travmatik olayların yarattığı travmalar da vajinismusun oluşmasında oldukça önemlidir.


Vajinismus Tedavisi oldukça basit ve sistemli bir şekilde ilerlemektedir.

Tedavi içeriğinde cinsel bilgi eksikliğinin giderilmesi ve cinsellikle ilgili yanlış bilgilerin düzeltilmesi vardır. Ayrıca bu yanlış bilgilerin düzeltilmesinde ev ödevlerinden faydalanılır. Ev ödevleri, bilgi düzeyinin artırılması, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, cinsellikle ilgili yanlış inanç ve tutumların fark edilmesi ya da yeni cinsel yaşantıların oluşturulmasına yönelik olmaktadır.

Aynı zamanda bu süreçte çeşitli testler kullanılarak cinsel mitler veya vajinismusa eskisi olabilecek benzer etkenleri belirleyerek yola devam edilmesi tedavinin daha etkili ilerlemesi için oldukça önemli ve gereklidir.

Özellikle belirtmeliyim ki herhangi bir ilaç veya operasyonla tedavisi mümkün değildir. Tedavide genelde bilişsel-davranışçı yöntemler ve cinsel terapi dediğimiz terapi şekli tedavinin seyrine göre ortaklaşa olarak kullanılmaktadır.

Tedavinin ilerleyen aşamalarındaki egzersizler ve ev ödevleri planlanır. Basamak basamak ilerleyen süreçte aşamalı cinsel birleşme egzersizleri ev ödevi olarak verilir ve çiftler bu egzersizleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra bir sonraki aşamaya geçilir. Böyle böyle sistematik bir şekilde adeta bir oyundaymışsınız ve görevleri tamamladıkça bitişe adım adım yaklaşıyorcasına tedaviyi yürütmüş oluyoruz.

Bu videonun da sonuna geldik bana ulaşmak ve soru sormak için internet sitemi ve instagram adresimi kullanabilirsiniz. Bir sonraki videoda görüşünceye dek hoşçakalın…


Peki ya Vajinismus tedavisi ve tedavide kullanılabilecek yöntemler nelerdir?

  • Genişletme ve yerleştirme eğitimi: Hastanın penetrasyona alışkanlığını artırmak için vajinal dilatörler kullanılarak yapılan bir dizi egzersizden oluşur.

  • Cinsel eğitim ve danışmanlık: Hastalık, semptomları ve tedavisi ile ilgili kişinin bakış açısını genişletmek amacıyla, cinsel yanıt döngüsü ve üreme sisteminin anatomisi hakkında eğitim verilebilir.

  • Duygusal terapi: Ağrıya ve hastalığa katkı yapabilecek duygusal bariyerlerin hasta tarafından ifade edilmesi, tanımlanması ve çözülmesini sağlamak amacıyla bir uzmanla yapılan görüşmeleri içerir.

  • Pelvik taban egzersizleri: Pelvik taban kaslarını güçlendirmek ve kaslar üzerinde kontrolü artırabilmek için, vajinismus hastalarına kegel ezgersizleri yapması tavsiye edilir. Kegel egzersizleri, mesane, rektum ve vajinayı kontrol eden kasları sıkma ve gevşetme şeklinde yapılır. Bu hareketleri, uyluk, kalça veya karın kaslarınızı kullanmadan, idrar yaparken akışı durdurmak suretiyle yapabilirsiniz. Egzersizleri her seferinde 10 kez yapın ve günde 3 set halinde tekrar edin. Kegel egzersizleri erkekler tarafından da uygulanabilir.


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page