top of page

Emdr Terapisi nedir?

Emdr Terapisi nedir?

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamı taşıyan güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır.


Bu Tekniğin Kullanım Alanlarına değinecek olursak

• Panik Bozukluğunda • Kaygı Bozukluklarında • Depresyonda • Komplike Yasda • Rahatsız Edici Anılarda • Fobilerde • Performans Kaygısında • Stres Kontrolünde • Cinsel ve/veya Fiziksel Tacizin yarattığı travmada • Beden Algısı Bozukluklarında • Cinsel İşlev Bozukluklarında • Davranım Bozuklukları ve

•Özgüven Sorunlarında • Kompleks Travmalarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Şimdi sistemin mantığına kısaca değinelim, EMDR terapisinde 8 aşamadan oluşan, üç yönlü yani (geçmiş, şimdi, gelecek) şeklinde bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesi esasına dayanmaktadır.

Tssb semptomlarının sinir sistemimizde depolanmış rahatsız edici bilgilerden kaynaklandığını varsa yiyoruz bilgi işleme sistemi bazı nedenlerle tıkandığı için bu bilgi deneyimlediği haliyle depolanır yıllar sonra dahi tecavüz mağduru saldırı tekrar gerçekleşiyor olmuş gibi hala korkuyu deneyimli yor tecavüzcünün yüzünü görüyor Ve onun elini vücudumda hissediyor olabilir bunun etkisiyle bu bilgi zamanla donmuştur kendin Ural Dağı'nda ne olmuştur ve orijinal rahatsızlık düzeyinde depolanmıştır Duygu'nun yoğunluğu yüzünden anı ulaşılmaz bir çağrışım ağına kilitlenmiş ve etkili şekilde izole edilmiştir yeni öğrenme gerçekleşmez çünkü ardından gelen terapotik bilgi onunla bir çağrışım bağı kuramaz. Böylece olayla ilgili düşünceler yükseldiğinde hala orijinal olaya ilişkin olumsuz atıflara dayanırlar yıllar süren konuşma terapileri kişisel gelişim kitapları ve farklı deneyimler de depolanmaktadır fakat onlar kendi nöral ağlarında barınırlar danışanı terapistin ofisine getirip Ben böyle olmamalıydım dedirten bir şey terapötik bilgi ve işlevsel olmayan bir şekilde depolanmış bilgi arasındaki bu farka dayanır. Savaş gazileri cinsel taciz mağdurları ve tecavüz mağdurları Düşünsel düzeyde yaşananlar için tuşlu olmadıklarını Bilseler de negatif komisyonlar ve rahatsızlık verici duygularla savaşmaya devam ederler yine bu çatışma farklı bilgilerin ayrı ağlarda depolanmış olmasına dayanır.

Adaptif bilgi işleme modeli içgörü ve entegrasyonun bu iki ayağım birbirine bağlanması ile gerçekleşeceğini öne sürer. bilgi işleme sistemi harekete geçirildiğinde ve dinamik biçimde kuruduğunda bu iki ağ arasında uygun bağlantı yapılabilir. klinisyenler her set sonrasında hedeflenen malzeme daha Olumlu olarak yönlendirilmiş bilgi ile bağlantı kurdukça ve yeniden şekillendikçe bilgide bir dönüşüm gözlemlerler.Böylece travmatik yada yanlış kodlanmış bilgi sistematik bir şekilde yeniden olması gerektiği gibi kodlanmış ve olumsuz etkileri otomatik olarak ortadan kalkmış olacaktır.


Uygulaması ise 3 farklı türde gerçekleşmektedir;

İlk olarak elle duyarsızlaştırma dediğimiz gördüğünüz gibi şu şekilde el hareketimi danışan gözleri ile takip ederken rahatsız edici anısını zihninda canlandırması isteniyor sonrasında protokol takip ediliyor


ikincisi cıt cıt dediğimiz bu cihaz ile hissetmeye dayalı rahatsız edici anının zihinde canlandırılması isteniyor ve aynı şekilde hangi bozuklukla çalışılıyorsa ona ait protolokle devam ediliyor.


Üçüncüsü ise aşağıda görmüş olduğunuz cihaz yardımı ile ister görsel ister işitsel ister hisse dayalı bir şekilde rahatsız edici anının zihinde canlandırılması ile belirli sistem ve setlerle duyarsızlaştırma işlemi gerçekleşmiş oluyor.


Bu saymış olduğumuz türlerin seçimi seans içerisindeki gidişata ve hangisinden daha fazla verim alınabileceği ön görülüyorsa ona göre belirlenmektedir. Bu konuda da sizin geri bildirimlerinizden yararlanılmaktadır.

Gördüğünüz gibi emdr terapisi travma, fobi, stres gibi bir çok alanda bize çözümler sunan etkili bir yöntemdir. Bununla alakalı videomu videolar bölümünden ya da youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page